Hoe voorkom je ernstige blessures door vallen op oudere leeftijd?

Vallen is een belangrijke doodsoorzaak onder ouderen. Volgens het CBS sterven dagelijks gemiddeld negen ouderen nadat ze zijn gevallen, gestruikeld of uitgegleden. In 2021 waren er 5400 fatale valpartijen, bijna twee keer zoveel als tien jaar geleden. Bijna de helft van de overledenen was in de tachtig, 36 procent was ouder dan negentig. Onderliggende aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson lijken een rol te spelen.

Vallen kan een symptoom zijn van iets anders en ouderen kunnen na een val snel complicaties krijgen zoals longontsteking en verlies van spierkracht. Vaak zijn er onderliggende ziekten die vallen veroorzaken en waarbij medicatie nodig is.

Sporten kan helpen om vallen en daarmee ernstige blessures of sterfte te voorkomen. Regelmatig bewegen verbetert de fysieke conditie en kan de spierkracht en balans vergroten, wat bijdraagt aan een betere mobiliteit en minder valpartijen. Dit is vooral belangrijk voor ouderen, maar ook voor jongere mensen kan sporten bijdragen aan het verminderen van de kans op ernstige blessures en valpartijen. Het drastisch verlagen van kans op sterfte of ernstige blessures na een val is daarom een belangrijke reden om te blijven sporten.

Hoe blijf je op latere leeftijd fit en gezond? Dit is een vraag die bij veel senioren speelt. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om ook op hogere leeftijd nog in goede conditie te blijven. Eén van die mogelijkheden is het SilverFit programma van PUSH Training Studio in Nieuwegein.

SilverFit is een bewezen effectieve methode om senioren te helpen bij het behouden van hun fitheid en gezondheid. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met experts op het gebied van beweging en gezondheid. Het richt zich niet alleen op fysieke fitheid, maar ook op sociale contacten en het mentale welzijn.

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen die samen zorgen voor een optimale workout. Zo wordt er bijvoorbeeld specifiek getraind op reactievermogen en balans, wat voor senioren extra belangrijk is om valpartijen te voorkomen. Daarnaast worden ook de algehele fitheid en het uithoudingsvermogen verbeterd.

Een groot voordeel van SilverFit is dat het programma op maat kan worden gemaakt. Zo kan er rekening worden gehouden met de persoonlijke wensen en behoeften van de deelnemer. Dit zorgt ervoor dat het programma voor iedereen geschikt is, ongeacht het niveau of de fysieke gesteldheid.

Naast de fysieke voordelen biedt het programma ook sociale voordelen. Door de groepslessen en de mogelijkheid om met andere deelnemers te communiceren, wordt er een gevoel van verbondenheid gecreëerd. Dit kan o.a. bijdragen aan een beter mentaal welzijn.

Wil je meer te weten komen over het SilverFit programma van PUSH Training Studio in Nieuwegein? Laat dan jouw gegevens hieronder achter, dan neemt één van onze trainers spoedig contact op om alle benodigde informatie te overleggen.

Heb je een vraag of opmerking?

Geen probleem. Vul het onderstaande formulier in.